Mamma, mag ik tekenen? *

7 geweldige (al zeg ik het zelf) tekentips, die de kunstenaar in je kind naar boven halen

Lolo houd tekening boven zijn hoofd en trekt een gek gezichtEr komt zo’n moment in het leven van je (klein)kind dat zij/hij helemaal wild wordt van tekenen. Ik weet het zeker. Het gebeurt elke keer weer. Het is er opeens; de lol voor tekenen en het plezier om los te gaan op papier. En dit is voor ons, als tekenaars, natuurlijk een gouden tijd! We zijn zelf dol op tekenen. En het is heel bijzonder om dan mee te kijken als je kind van krassen en streepjes, binnen niet al te lange tijd opeens naar cirkels en vormen gaat en er de mooiste verhalen bij vertelt.

Leren lopen

Het is eigenlijk net als leren lopen. Dat proces van tekenen. Zet je met lopen eerst die onzekere wankele stapjes (met tekenen zijn dat wilde krassen en strepen), binnen een aantal maanden veranderen in krachtige voetstappen door het hele huis (en met tekenen veranderen de krassen in ronde vormen en hele voorstellingen met hele verhalen).

Olifanten passen niet op kleine stukjes papier

En kinderen tekenen echt geweldige dingen! Ik weet nog de eerste keer dat Milo (inmiddels zeventien jaar) voor het eerst een olifant tekende. Het vel papier moest steeds groter (het was tenslotte een olifant en die laten zich moeilijk vangen op een A4tje). Maar het werd een prachtige, grote olifant. Met overduidelijke slurf en grote oren. Natuurlijk vooral te herkennen door ons en iets minder door de buitenwereld, maar toch! Bij ons thuis is er door de jaren heen veel getekend. En nog steeds! Onze kinderen zitten op de Vrije School (de ouderen inmiddels op de middelbare Vrije School) en daar maak je je eigen schriften. Je maakt hierbij zelf de illustraties en daar gaat bij ons thuis heel, heel veel tijd in zitten (maar wat een juweeltjes worden het!).

tekening van krook uit de boeken van giraf , workshop tekenen Krook uit ‘Giraf viert feest’ getekend tijdens een workshop op school

Onleesbare stripverhalen

Maar ook Lolo, zonder verplichte schoolschriftjes, tekent enorm veel en met bijpassend veel plezier. Op zich niet raar, als je ouders de hele dag tekenen en de potloden overal door het huis slingeren. Lolo tekent inmiddels zijn eigen strips, compleet voorzien van tekstballonnetjes (zeer fonetisch geschreven, want ook bij Lolo is dyslexie overduidelijk aanwezig ).
En het mooie aan tekenen is dat het niet alleen maar leuk is… Het is ook heel goed voor de ontwikkeling! (Kijk twee vliegen in één klap, daar houden we van). We hebben het al eerder gezegd, maar zelfs Einstein wist het:

Imagination is more important than knowledge

En als tekenen iets doet dan is het wel de fantasie stimuleren! Om je (klein)kind zoveel mogelijk tekenplezier te geven hebben we hier nog een paar tips, die van onze kinderen blije tekenbeesten hebben gemaakt:

Rapapapa… de zeven geweldige tekentips:

1. Tekeningen hang je op. Logisch misschien, want je bent natuurlijk enorm trots op al die mooie knutsel de frutsels. Dus besef dat de ijskast, de muren en de wc deur geen gewone onderdelen zijn van het huis, maar expositieruimtes! Natuurlijk is de stroom van tekeningen te hoog om elke keer weer erbij te hangen, dus wissel ze af en uit je waardering door er enorm van te genieten.

2. Verschillende formaten papier vergroten het plezier! Het lijkt wel een Sinterklaasrijm, maar het is echt waar. Koop kleine papiertjes (vouwvelletjes zijn hiervoor ideaal), grote vellen (A3 bijvoorbeeld) en kleine schriftjes. Al deze formaten stimuleren je kind om helemaal los te gaan en heerlijk creatief te zijn.

3. Potloden zijn niet zomaar potloden. Zorg dat je niet zomaar de eerste de beste set potloden aanschaft, maar koop potloden waar ook echt mee te tekenen valt. Potloden, die kleur afgeven. Misschien ken je zelf ook wel die hele goedkope potloden, nauwelijks slijpbaar en als je begint te tekenen, zie je nauwelijks een streep op papier. Ik noem ze de “wachtkamerpotloden.” In elke wachtkamer liggen ze, die goedkope potloden die er even heel uitnodigend uitziet (naast de stapel kleurplaten), maar na twee minuten heb je een licht gefrustreerd kind met een roze potlood in zijn hand al krassend over het vel. Die verbaasd zegt: ‘Kijk mamma, er gebeurt niets!’ Doe je kind dit niet aan en geef ze goede potloden. Denk hierbij aan Bruijnzeel, Stabilo, Caran d’Ache (oké, die laatste zijn heel duur en alleen voor de potentiele Picasso’s). En er zijn nog meer mooie merken. Besteed die paar euro extra. Geloof me, je kind zal je dankbaar zijn en belonen met nog meer kunst!

4. Hoe meer materiaal hoe beter. Naast kleurpotloden is het ook fijn voor een kind om met krijtjes (daar heb je heel veel formaten in), grijze potloden (de standaard potloden, waar je goed mee kan tekenen), balpennen, waterverf en viltstiften te werken. Bij ons thuis is er zelfs een “marker”periode geweest (niet aan te raden als je niet van zwarte vegen op je meubilair houdt). Deze verschillende materialen hebben allemaal hun eigen manier van vasthouden en ze doen allemaal wat anders op papier. Zo stimuleren ze dus allemaal iets anders in je kind. De markers bijvoorbeeld, lieten Lolo, heel wilde dieren tekenen. Zo’n marker is natuurlijk niet je eerste keuze als je een klein lief lammetje wilt maken. Het werd wild en woest. Het is erg leuk om ze te laten spelen met al deze materialen en zo te ontdekken waar je kind het meest blij van wordt (hoewel het best een kledderboel kan worden).

5. Tekenen kan altijd. Dit is echt waar. Tekenen kan echt altijd. In bed, als je in de auto zit, bij opa en oma, voor het avondeten, als je ziekerig bent. Tekenen is een ideaal tijdverdrijf voor die kleine momenten dat je (klein)kind even niet weet wat hij/zij moet doen. Je maakt (als je zes bent) in nog geen 10 minuten een meesterwerk, met enkel een klein blaadje papier uit een agenda gescheurd en een balpen van onderuit de tas. Tekenen helpt enorm om kinderen blij te houden als de autorit wat langer uitvalt (lang leve de file). En saaie bezoekjes bij oude overgroottantes zijn stukken beter te overleven als je een etui met potloden en een stapeltje papier in je tas propt voor vertrek.

6. Tekenen kan ook met zijn tweeën. Ga eens samen achter een wit papier zitten met je (klein)kind en teken er eens lustig op los. Negen van de tien keer tekent je kleine binnen een paar tellen door je tekening heen (er is altijd ruimte voor verbetering) en ontstaat er samen iets geheel nieuws. Een bijzonder moment voor jou en voor je kind, omdat het heel fijn is om samen iets te maken. Het zal niet meteen de moeite van het bewaren waard zijn, maar gezellig is het zeker. Belangrijke waarschuwing: laat je niet verleiden om alles te tekenen! Jij kunt natuurlijk (zeker in de ogen van je kind) veel beter tekenen. En dan is het heerlijk als jij alle “moeilijke” dingen tekent. Zorg dat het gelijkwaardig blijft. Dus zeg rustig dat je dat te moeilijk vindt, of vraag hulp aan je kind, zodat het weer een samenwerking wordt.

7. Archiveer de meersterwerken. Bewaar van elke periode een leuke tekening. Voorzie ze van naam, leeftijd, jaartal en (niet onbelangrijk) schrijf erop wat er getekend is. (Dit lijkt eerst nog heel helder, maar geloof me, twee jaar later zijn de streepjes en poppetjes niet meer terug te brengen tot “de kabouters die een reus gingen vangen in een groot groen woud en daarna chocomelk dronken.”) Later is het heerlijk om weer eens terug te kijken. Ook hier een kleine waarschuwing: bewaar niet teveel. En als het toch veel wordt, doe dan weer een kleine schifting en kieper wat van het heerlijke werk bij het oud papier. Hard, pijnlijk, naar maar o zo heerlijk als de stapel overzichtelijk blijft (we spreken hier uit ervaring).

Rest ons alleen om te zeggen: geniet intens van jouw tekenwonder!
Kus!

Hieronder de vlog over ons favoriete merk kleurpotloden