Leren fietsen zonder zijwieltjes*

geplaatst in: gastblog, leren fietsen | 0

Het ene kind fietst weg als hij een jaar of drie is en een ander heeft er wat meer tijd voor nodig

Giraf op het strand met Krook en Olifant en blauwe fietsHet ene kind fietst weg als hij een jaar of drie is en een ander heeft er wat meer tijd voor nodig.
Om te kunnen fietsen heeft je kind in ieder geval een aantal dingen nodig:
Balans, zelfvertrouwen, goede motoriek, overzicht.

Zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk

Vooral het hebben van zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk. Er zijn op internet heel veel tips, stappenplannen en lijstjes te vinden over hoe je zo snel mogelijk je kind kan leren fietsen. Maar als je

het mij vraagt, dan denk ik dat kinderen het zelf het beste weten wanneer ze zonder zijwieltjes willen fietsen.

Mijn praktijkvoorbeeld:

Onze zoon van (ondertussen ruim 5) fietst sinds een half jaar zonder zijwieltjes. En dat kwam niet door heel veel oefenen, pushen, of uitdagen. Het kwam helemaal vanuit zichzelf. Hij vond dat hij er klaar voor was en hij stapte zomaar op!

Maar de dagen daarna stapte hij niet meer op zijn fiets...

Sinds dat hij een jaar of twee was, fietste hij op een loopfiets. Dus zijn balans was al erg goed. (een echte aanrader en de enige tip die ik je geef 😉 ). Overal wilde hij op zijn fietsje naar toe.
Op een gegeven moment , net voor zijn vierde verjaardag, vonden wij als ouders dat hij maar eens op een grotere fiets moest gaan fietsen. Met zijwielen wel te verstaan.
Dat ging een aantal weken erg goed. Wij dachten zelfs al dat zijn zijwieltjes er snel af konden. Maar “helaas”. Op een dag waren we een lekker rondje aan het fietsen (op de stoep, niet heel handig maar wel veiliger i.v.m. auto’s, dachten wij). Onze zoon fietste rustig en ineens reed hij zo de struiken in (prikkelstruiken), hij viel om en fietste daarna meteen weer verder. Dat viel mee…
Maar de dagen, weken en maanden daarna stapte hij niet meer op zijn fiets. Hij wilde echt niet! Zijn gloedjenieuwe, rode, stoere fiets met “Takelbel” (van de film Cars) stond te glanzen in de garage. Zijn loopfiets werd weer favoriet.
Totdat hij na echt een flink aantal maanden het toch wel weer wilde proberen, vanuit zichzelf.
We hebben wat geoefend ook zonder zijwieltjes op het gras in de achtertuin, maar nee, het bleef te spannend. Maar met zijwieltjes fietste hij volop!

En wat waren we trots en hij ook!

Op een dag in oktober afgelopen jaar waren we bij vrienden van ons op bezoek. Het was mooi weer, wij zaten als ouders lekker wat te drinken op het terras en de kinderen waren aan het spelen. En ineens fietst onze zoon zomaar op de fiets van zijn vriendinnetje weg, zonder zijwieltjes! We hebben met grote ogen en open mond het een tijdje aangekeken, toen een filmpje gemaakt en wat waren we trots! En hij ook!

Hij was er ZELF klaar voor

Dus ja, onze zoon was ruim 5 toen hij voor het eerst zonder zijwieltjes fietste. Hij was ruim 20 maanden toen hij voor het eerst liep. Hij was precies 4 jaar oud voordat hij zindelijk was. En dat was helemaal niet erg, want hij was er ZELF klaar voor! Vooruit dan nog één tip: Kijk heel goed naar je eigen kind en volg je gevoel…

Kindercoach Ingrid Heijnen

Hallo, ik ben Ingrid Heijnen, getrouwd met een lieve man, we hebben samen 2 kinderen (3 en 5 jaar). We wonen in een klein dorpje in Brabant. Ik werk als kindercoach op een creatieve manier met peuters en kleuters en hun ouders, om zo binnen hun gezin meer licht, lucht en ruimte te voelen.
www.korukindercoaching.nl

Laat een reactie achter